Hestraviken anno 1900

Disponentvillan till sågverket i Vik uppfördes år 1900 och blev pensionat 1931

Maria Magnusson  – Viks pensionat 1931-1961

Det började som ett bostadshus till disponenten vid sågverket i Vik år 1900. Efter att sågverket lades ner 1922 köptes huset av Maria Magnusson som öppnade Viks pensionat 1931.

Pensionatet bestod av nuvarande Restaurangvillans mitt del. Det fanns 5 rum för övernattning på övervåningen och 2 rum på bottenvåningen. Gäster kom från Göteborg med tåg för rekreation. Andra kom resande på Nissastigen och tog in för natthärbärge. Även kallas, bröllop och begravningar arrangerades för lokalbefolkningen.

Maria drev pensionatet fram till 1958 då hon sålde till konstnärsparet Svedlund som drev rörelsen i tre år innan huset ställdes öde.

Maria Magnusson till vänster, den lilla flickan Kerstin gästar oss fortfarande varje sommar
Lennart ”Bölja” Hellström

Familjen Hellström – Hestraviken 1964 –

Tre år efter huset ställdes öde 1964 kom Lennart ” Bölja” Hellström och låste upp. Den nya epoken med familjen Hellström som ägare startade. Pensionatet döptes om till Hestavikens Wärdshus.

En omfattande renovering genomfördes innan man kunde öppna 1965. Fem år senare 1970 expanderades verksamhet och det byggdes två hus till med 7 rum för övernattning, konferenslokal, bastu samt en swimmingpool utomhus.

Från 1974 till 1982 fortsatte utbyggnaden med 4 större hus och 6 stugor. Totalt fanns nu 33 hotellrum och 3 konferenslokaler. Även restaurangen byggdes till med två flyglar. Under den här tiden utvecklades industrin i bygden med stora steg och Hestraviken blev en mötesplats för affärer. Intresset för golfspel och skidåkning växte fram och lockade många gäster. Stora motortävlingar som formula 1 hölls i Andestorp och vilda västern staden High Chaparral drog stor publik sommartid.

Restaurangen fick 1992 en total renovering och ytterligare en större utbyggnad mot sjön. Att åka på weekend till ett hotell på landet hade nu blivit populärt i Sverige. År 2000 byggdes en stor Herrgårdsvilla med sviter och relaxavdelning för att bli ännu mer attraktiva för weekendgäster. Tre år senare byggdes en ny receptionsvilla med ytterligare konferenslokaler.

Från 2006 och framåt har en omfattande renovering av samtliga hus genomförts. Allt i husen utom stommen har i princip bytts ut. Hestraviken kan idag erbjuda ett mycket lyxigt hotell för weekend, konferenser, golf, skidåkning och affärsmöten.

Tredje generation av familjen Hellström hälsar nu välkommen.

Historiska bilder

1968

1971 konferens i trädgården

1985 restaurangen och våffelstuga

1971 hotellrum